雙蝦香菇藜麥湯粥 (4小包,每包1次份量)

雙蝦香菇藜麥湯粥 (4小包,每包1次份量)

食材簡介: 瘦身代餐用上時下大熱的藜麥,除了是Gluten-Free,更被譽為全球最佳穀類食物,高纖低脂,輕易做到飽腹感而又加快纖體速度,最重要係有養生功效,而且非常好味。加入來自日本岩手縣的「櫻花蝦乾」,高蛋白質而惹味,提供日常足夠的蛋自質應付體力需要。再加上高纖的冬菇絲、調味的金華火腿便成為健康美味的「雙蝦香菇藜麥湯粥」代餐。
 
特色: 燜燒壺焗出的代餐有很多功效及好處!
1. 低脂肪、低熱量、飽肚美味湯粥
2. 可作為辦公室keep fit代餐,燜燒杯簡易製作。
3. 高蛋白質,補充體力
4. 高鈣質維持骨骼健康
5. 健康氨基酸
6. 多種維生素
7. 補益氣
8. 高纖維


藜麥湯粥點解可Keep Fit

湯粥選用高纖低脂的「超級食物」藜麥取代熱量高嘅白米,配合高鈣嘅本地生曬蝦乾及日本櫻花蝦,係一款高蛋白、高纖低脂、低熱量嘅代餐,有飽肚感,又唔會攝取過多熱量,非常適合Keep Fit


藜麥點解被稱為「超級食物」?
藜麥盛產於秘魯,有「五穀之母」嘅美譽,更被聯合國FAO2013年評為唯一完美全營養食品。藜麥屬Gluten-Free穀物,適合麩質敏感人士食用,含有豐富膳食纖維、蛋白質、礦物質,以及多種人體無法自我產生嘅必須氨基酸,加上豐富嘅奧米加3含量,有助降低血壓和膽固醇,維持心血管和心臟健康。而且低鈉、低脂、低升糖值、低熱量,容易消化,唔會對腸胃造成負擔,所以被歸入「超級食物」行列。不過藜麥含高草酸鹽,有泌尿問題或腎結石人士不宜食用。


雙蝦香菇藜麥湯粥 
製法:毋須明火,只需養生壺焗製。
1. 先將養生壺預熱。
2. 全部材料(藜麥除外)放入壺內,加一碗滾水,然後倒走,目的是沖洗材料。
3. 加入藜麥和一碗大滾水,蓋上養生壺焗90分鐘,便完成。


(由於大部份食材都是新鮮包裝,付款後需要至少2-3個工作天後才可安排發貨,亦會按天氣轉變作個別調整,敬請留意!)


  • 型 號: A1000145
  • 庫存狀態: 有現貨
  • HK$128.0
  • 稅前: HK$128.0

標簽: 排毒瘦身系列