珍珠川貝 (75g)

珍珠川貝 (75g)

食材簡介: 川貝本屬名貴藥材,坊間有些平價的仿冒品叫「平貝」,沒有功效的。正宗川貝的售價在$250一兩左右,味甘帶苦,一般會作甜食化解其苦味。


特色:  香港夏天空氣污濁,容易敏感咳,加上喉嚨乾涸,常見久咳。傳統食療會以川貝入饌,有清熱潤肺,化痰止咳,散結消腫作用。一般多以珍珠川貝配搭海底椰、雪梨、南北杏、無花果等,亦可自製「燉川貝蜂蜜水」或「川貝燉瘦肉湯」作甜鹹兩食法。

正宗嘅珍珠川貝細細粒、圓圓哋,形狀係「懷中抱月」,即一粒大嘅包住一粒細嘅咁。未經製過嘅正宗川貝,色澤偏黃,因處理過嘅白色川貝賣相更佳,所以現時想買到原色版正宗川貝並唔容易。


平貝食療功效一般
外形圓得嚟比較扁身,每粒只係有條淺坑,而非川貝大粒包住細粒咁,顏色係淺黃或乳白,食療功效一般。


燉川貝蜂蜜水
川貝用作紓緩喉嚨及咳嗽,可以利用蜂蜜中和川貝本身的甘苦味,令味道更易入囗。
1.川貝1錢洗淨,加入半碗滾水燉45分鐘。
2. 待稍涼後加入一茶匙蜜糖,攪拌即可飲用。

*川貝甜吃方法,混入蜂蜜最方便,也可以與雪梨同燉,記住要刮走雪梨芯先唔會有酸味。
*川貝燉後質感軟滑有咬口,最好食埋以加強吸收療效。


詳細介紹:http://www.yokotsang.com/articles.php?p=20160525

***以上舊文分享主要是讓大家了解食材的功效及食用製法,當中的包裝價錢及食材份量或有作調整,一切會以網頁上顯示的資料為準***

  • : 1289
  • 型 號: A1000093
  • 庫存狀態: 有現貨
  • HK$500.0
  • 稅前: HK$500.0